Oli per veladures


La meva tècnica per pintar

Els meus olis mostren una empremta molt personal que s’identifica clarament en la manera de treballar la llum i el color, tècnica que fonamenta la meva firma d’identitat.

Aconsegueixo aquesta empremta treballant l’oli a base de veladures, la disciplina pintòrica més utilitzada durant el Renaixement.

Pinto sobre un suport de fusta entelada, una fusta folrada de tela sobre la qual aplico dues o tres capes de gesso i posteriorment poliré fins a deixar-la ben llisa. Un cop tinc el suport acabat, aplico sobre tota la superfície una capa d’oli blanc.

Un cop preparat el fons, ja puc començar a pintar. Només utilitzo uns quants colors purs, transparents: blau ultramar, blau manganès, alizarin crimson, verd “veixiga”, verd “viridian”, verd or, malva permanent i sienna natural. Combinant i barrejant aquests olis en les proporcions adequades aconsegueixo la resta de tons de color. Com que el blanc és opac, no el faig servir per pintar les veladures, de manera que, si el necessito em cal eliminar el color de la veladura que estic treballant fins arribar a fer visible el blanc de la base.

La veladura consisteix a aplicar capes molt fines de color transparent, diluït a vegades en mèdium, de manera que es transparenti la capa inferior. Així, el color que veurem és el resultat de la suma de totes les capes donades. Com més capes s’apliquin, més sensació de profunditat tindrà l’oli. Un cop acabat el quadre, es ressalten els punts de llum amb el color blanc.

Aquí us deixo un seguit d’imatges on podeu veure, molt resumidament, com un treball va assolint forma i llum amb l’aplicació de veladures fins a convertir-se en una obra pictòrica.